Брза претрага

Споменици културе

Старо језгро Земуна
Земунско гробље на Гардошу
Ичкова кућа
Кућа породице Карамата
Кућа Димитрија Давидовића
Ливница "Пантелић"
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Get Adobe Flash player
Имамо 11 гостију на мрежи

Старо језгро Земуна

Култура - Споменици културе и Културна добра

Архитектура Старог језгра Земуна типолошки и стилски припада војвођанској кући и варијантама барока, класицизма, романтизма, историјских неостилова, сецесије и савремене функционалистичке или академске архитектуре. Међутим, она у целини више носи печат симбиозе разних стилова него што представља скуп чистих и изразитих примерака појединих стилова.

У тој истовременој појави разних стилских елемената, огледа се дух земунског грађанства, историјски значај и географски положај Земуна, традиционалност становништва и градских институција. Таква архитектура је израз посебних историјских услова развоја Земуна у оквиру Војне границе, а и сталешког припадништва и развоја његових градитеља.

НАЈСТАРИЈИ СПОМЕНИЦИ

  • Археолошка налазишта
  • Антички Таурунум, Земун
  • Брестове међе, Земун
  • Шаучине - Сакуле у Угриновцима
  • Комплекс локалитета на десној обали Дунава узводно од Земуна на делу од Говеђег Брода до Капеле у Земуну
  • Остаци средњовековне тврђаве

Остаци некадашњих бедема најстарији су видни знаци далеке прошлости града. Извесно је да је истурени део лесног платоа био настањен и утврђиван још у праисторији, а и у време Римљана. Утврде се помињу у хроникама у вези с Првим крсташким ратом 1089. године и у XИИ веку, кад су се водили ратови за превласт између Византије и Угарске. Постојеће зидине с четири кружне куле, тзв. готског типа, подигнуте на прелазу из XИВ у XВ век, у време продора Турака на Сави и Дунаву. Године 1521. опсели су Београд и напали одбрану Земуна. Последњи отпор пружили су шајкаши под вођством браће Скобалић. У време владавине Турака утврђење је запуштено и кад је 1917. године аустро-немачка војска коначно преотела Земун, остаци бедема су изгубили значај.