Брза претрага

Добра под заштитом

Вила Светозара Мићовића
Пољопривредни факултет
Зграда водне заједнице у Земуну
Кафана Бели медвед у Земуну
Стара Капетанија
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Get Adobe Flash player
Имамо 7 гостију на мрежи

Галерија 107

Култура - Галерије

Организација самосталних, колективних, ауторских изложби ликовних и примењених уметника свих генерација у циљу презентације, промоције и афирмације актуелне ликовне праксе. Међуградска и међународна сарадња са галеријама сличних активности.

Галерија 107 основана је 1998.године. Овај луксузни галеријски простор сместио се у срцу старог Земуна са жељом и надом да ће постати једна од незаобилазних културних одредница нашег града. Галерија настаје захваљујући ентузијазму колекционара г-дина Милана Јана. Уз вишегодишње искуство доскорашњег кустоса галерије г-ђе Биљане Амиџић, овај простор је заживео, а већ је на почетку одређено његово основно опредељење.

Концепт Галерије 107 заснован је на колекционирању и излагању српских савременика. Многа дела која припадају колекцији Галерије 107 објављивана су више пута у прегледима сликарства XX века, попут ''Антологије српског сликарства друге половине XX века'' - групе аутора, ''Погледа ИИ'', ''Српског сликарства XX века'', С. Живковића.

Своју излагачку делатност галерија је потврдила представљањем неких од најзначајнијих имена данашње српске ликовне сцене. Један од куриозитета Галерије 107 представља Колекција 107. Управо њој галерија и дугује своје име. Колекцију чине слике у димензији 107 x 107 цм, а радови су најпознатијих српских савремених сликара. Уметници су радећи платна за ову колекцију били ограничени само димензијом, а у свему су осталом били слободни да покажу своје препознатљиве изразе. Нико од одабраних није изневерио очекивања, јер су сви одразили своје најбоље одлике због којих се већина од њих налази у врховима наше уметности. За сада се у колекцији налази 50 радова. Одабрана дела излагана су у галерији Политике у периоду март - април 2005. год. Продајна поставка Галерије 107 у својој понуди представља преко стотину аутора који спадају у сам врх српског савременог сликарства. Од оних који су на неки начин обележили другу половину XX века, до средњих и млађих генерација сликара који су сада у свом стваралачком зениту или уметничком успону.

У понуди се налазе и неки од аутора старијих генерација, попут ствараоца између два рата или неких послератних генерација. Ова дела намењена су онима са истанчаним укусом, као и колекционарима. Међу њима се издвајају Раденко Мишевић, Миленко Шербан, Даница Антић, Леонид Шејка, Божа Илић, Марио Маскарели, Никола Граовац, Милован Видак и многи други.

Један период рада али и '' живота '' Галерије 107 пропраћен је и књигом '' Из дневника Галерије 107 '' аутора г-ђе Биљане Амиџић, дугогодишњег кустоса галерије. У књизи је описан низ интересантних сусрета са сликарима, посете њиховим атељеима, припреме изложби. Књига је занимљиво штиво које читаоца приближава и дубље упознаје са самим ствараоцима.

Пријатан амбијент Галерије 107, која посетиоце често подсећа на један пространи ''старински'' салон, замишљен је тако да увек радо прими као своје пријатеље уметнике, критичаре и остале љубитеље уметности, заправо све оне, који барем и на трен, пожеле да побегну из стварног света и склоне се у нестварно леп свет сликарства

Адреса: Главна 53

Телефон: 011.31.63.764